De Spiegel – Renee van Bavel

“Zo zien mensen eruit die in vrede leven”.
De Spiegel, 2020, Mogelijk gemaakt door  De Oorlogsgravenstichting
Foto: Rob Gieling

Renee van Bavel heeft zich als liedschrijfster, programmamaker, zangeres en presentator voor herdenkingen en ceremonies in Nederland en Duitsland in de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met de thema’s oorlog en vrede.

Voor het schrijven van haar repertoire gaat ze uitgebreid op onderzoek uit. Zo sprak ze eerder met veteranen, verzetstrijders, nabestaanden, vluchtelingen en ooggetuigen: Mensen voor wie vrede en vrijheid een levende betekenis hebben. Al deze ontmoetingen in zowel haar werk als ook in haar privéleven in Berlijn hebben haar bewust gemaakt van de vrede waarin zij leeft. En de waarde daarvan. Dit bewustzijn heeft bij haar de noodzaak aangewakkerd om met haar werk momenten te creëren om zo ook bij het publiek dit bewustzijn te bewerkstelligen.

Grote thema’s zoals oorlog en vrede voor een breed publiek toegankelijk maken. En een eigen beleving mogelijk maken. Zodat jij, als toeschouwer, je eigen ervaring op doet en er zelf mee aan de slag gaat, er zelf over nadenkt en je er zelf toe kunt verhouden.

Dat is wat Renee van Bavel doet, veelal in de vorm van een lied en nu in de vorm van het ruimtelijk werk “De Spiegel”.